Τo Χάνι των Καλιάνων

Το χάνιν (προέρχεται από την τούρκικη λέξη han) δηλαδή το πανδοχείο, είδος ξενοδοχείου των παλαιότερων εποχών, ήταν από τα σημαντικότερα κτίσματα δημόσιας χρήσεως μαζί με το λουτρόν. Τα χάνια λειτουργούσαν στην Κύπρο μέχρι τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα. Τα χάνια της υπαίθρου βρίσκονταν ενδιάμεσα των πόλεων και χρησιμοποιούνταν από τους ταξιδιώτες και τα καραβάνια για διανυκτερεύσεις, γιατί τα ταξίδια με ζώα ή με άμαξες από τη μια πόλη σε άλλη απαιτούσαν διανυκτερεύσεις καθ΄ οδόν.

Το Χάνι των Καλιάνων, γνωστό και ως «Ο Σταθμός» βρίσκεται πάνω στον παλιό δρόμο Λευκωσίας – Τροόδους και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Κτίστηκε γύρω στο 1900 μ.Χ.

Ο σταθμός αυτός, που ξεκούραζε τους ταξιδιώτες σε παλαιότερες εποχές, όταν τα ταξίδια ήταν δύσκολα και προβληματικά, λειτουργούσε αρχικά ως χάνι κι αργότερα ως καφενείο – εστιατόριο. Στεγαζόταν σε διώροφο κτίριο με καμάρες, που αποτελεί εξαίσιο δείγμα λαϊκής κυπριακής αρχιτεκτονικής και ταυτιζόταν θαυμάσια με το καταπράσινο τοπίο ολόγυρα, τον ποταμό και το παλαιό γεφύρι εκεί κοντά.

Σήμερα το κτίριο αυτό έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, έχει αναπαλαιωθεί και χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο.

Για κάποιο διάστημα, επειδή ο σταθμός είχε γίνει γνωστός με την ονομασία Καλιάνα, το ίδιο το χωριό αναφερόταν ως Πάνω Καλιάνα για να ξεχωρίζει. Με την πάροδο των χρόνων ο διαχωρισμός αυτός δεν επικράτησε.

Τοποθεσία

Αρχιτεκτονική

Υποσέλιδο