Βερβερισιά

Η Βερβερισιά (Berberis cretica) είναι φυλλοβόλος θάμνος που φτάνει σε ύψος το 1 μ. Συναντάται στα βουνά του Τροόδους σε αρκετά μεγάλα ύψη. Φέρει αντωοειδή λειόχειλα φύλλα και κίτρινα, εύοσμα άνθη σε μικρούς βότρεις. Ο καρπός του είναι μελανή ράγα, o οποίoς ωριμάζει στα τέλη του καλοκαιριού ή του φθινοπώρου· είναι βρώσιμος, αλλά πολύ όξινος και πλούσιος σε βιταμίνη C.

Στις ρίζες του φυτού υπάρχει η βερβερίνη, μία χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται για τη βαφή υφασμάτων. Έχει μεγάλη καλλωπιστική αξία που οφείλεται κυρίως στο κόκκινο φύλλωμά του. Κατάγεται από χώρες τις Ασίας και της Ευρώπης και είναι ιθαγενές της Ισπανίας. Το γένος Berberis περιλαμβάνει περίπου 600 είδη αειθαλών και φυλλοβόλων θάμνων.
Τα βουνά του Τροόδους καλύπτονται από δάση με μοναδικές φυσικές ομορφιές. Τα είδη φυτών που ζουν στο δάσος Τροόδους ξεπερνούν τα 750. Ανάμεσά τους 72 ενδημικά της Κύπρου, από τα οποία 12 ζουν αποκλειστικά στο Πάρκο και πουθενά αλλού στον πλανήτη.

Το μεγαλύτερο μέρος του δάσους Τροόδους έχει κηρυχθεί το 1992 σε Εθνικό Δασικό Πάρκο. Σκοπός της κήρυξης είναι η διαφύλαξη και σωστή αξιοποίηση των πολύτιμων λειτουργιών και αξιών του: οικολογικών, επιστημονικών, υδρολογικών, αναψυχικών και τουριστικών.

Τοποθεσία

Χλωρίδα - Πανίδα

Υποσέλιδο