Βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια UNESCO

Στα βουνά της οροσειράς του Τροόδους, στο κεντρικό τμήμα της Κύπρου, βρίσκονται μερικά από τα σπουδαιότερα μνημεία για την ιστορία της βυζαντινής ζωγραφικής. Πρόκειται για τοιχογραφημένες εκκλησίες που διασώζουν ως τις μέρες μας έξοχα δείγματα των διαφόρων ρευμάτων της βυζαντινής και μεταβυζαντινής μνημειακής ζωγραφικής, από τον 11ο μέχρι και το 19ο αιώνα. Δέκα από τις εκκλησίες αυτές έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η διαδρομή σας είναι οδική και μπορεί να ξεκινήσει είτε από το χωριό Νικητάρι είτε από το χωριό Καλοπαναγιώτης. Η διαδρομή με το αυτοκίνητο έχει διάρκεια περίπου 1μιση ώρα χωρίς στάσεις, με συνολικό μήκος περίπου 52χλμ. Στα χωριά – αφετηρία μπορείτε να βρείτε κάποιο τουριστικό κατάλυμά όπως και καλά εστιατόρια. Η διαδρομή μπορεί να γίνει ημερήσια ή σε δυο μέρες εφόσον  το επιθυμείτε με κεντρική στάση της τα χωριά Γαλάτα ή Κακοπετριά.

Ξεκινώντας από το Νικητάρι επισκέπτεστε την περίφημη Παναγιά της Ασίνου με τις πανέμορφες βυζαντινές τοιχογραφίες. Έπειτα περνώντας από τα χωριά Κουτραφά, Τεμβριά και Καλιάνα εισέρχεστε στην Κοιλάδα της Σολέας οπού στο χωριο Γαλάτας θα επισκεφτείτε την Παναγιά της Ποδίθου και τον μικρό ναό του Αγίου Σωζομένου. Η επόμενη στάση σας είναι ο Άγιος Νικόλαος Στέγης, ο οποίος είναι κτισμένος στη δυτική όχθη του ποταμού Κλάριου/Καρκώτη, σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του χωριού Κακοπετριά.

Από τον Άγιο Νικόλαο Στέγης κατευθύνεστε μέσα από έναν δύσκολο ορεινό δρόμο με αρκετές στροφές προς τα δυτικά όπου θα συναντήσετε το χωρίο Πέδουλας οπού υπάρχει η όμορφη βυζαντινή εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Βορειότερα στην είσοδο του χωριού Μουτούλλα, σε ύψωμα και σε απόσταση 300μ, περίπου, από τον κύριο δρόμο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας, η επονομαζόμενη «του Μουτουλλά» (παλαιότερα ως «Υπεραγία Θεοτόκος του Γερακιώτη»). Η διαδρομή σας ολοκληρώνεται στη μονή του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, που είναι κτισμένη μέσα στην κοιλάδα της Μαραθάσας, απέναντι από το χωριό Καλοπαναγιώτης.

Υποσέλιδο