Εκκλησία Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος

Η εκκλησία της Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος, βρίσκεται στο λόφο δυτικά του χωριού Παλαιχωρίου, στην περιοχή της Πιτσιλιάς, στους πρόποδες του Τροόδους. Η ίδρυσή της τοποθετείται στις αρχές του 16ου αιώνα. Εντάχθηκε το Δεκέμβριο του 2001 στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Είναι μια εκκλησία κτισμένη στο τύπο των ξυλόστεγων ναών που συναντούμε στην οροσειρά του Τροόδους. Αργότερα στις αρχές του 17ου αιώνα προστέθηκε ένας νάρθηκα υπό μορφή στοάς στα νοτιοδυτικά και ολόκληρη η εκκλησία στεγάζεται σε μια ενιαία στέγη σκεπασμένη με το παραδοσιακό αγκιστρωτό κεραμίδι.

Οι τοιχογραφίες έχουν επιδράσεις από διαφορετικές τεχνοτροπίες. Ο Μυστικός δείπνος και η Προσευχή στον Κήπο είναι από την Μακεδονική Σχολή, ενώ τα χαρακτηριστικά των δυο ληστών κατά την Σταύρωση, έχουν ημιαφηγηματικό ύφος και έχουν επιρροές από τη Δύση. Η κοινωνία των Αποστόλων είναι ένα από τα δυο παραδείγματα στην Κύπρο που έχουν σωθεί. Η θυσία του Θείου Βρέφους είναι χαρακτηριστικό της Κύπρου μόνο. Οι τοιχογραφίες της νότιας κόγχης με τους Αγίους Γεώργιο και Δημήτριο να ιππεύουν μαζί είναι το μοναδικό παράδειγμα στην Κύπρο που υπάρχει.

Οι λίγες τοιχογραφίες στον νάρθηκα διαφέρουν ουσιαστικά από αυτές του κυρίως ναού και χρονολογούνται το 1612. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού χρονολογείται στα 1704.

Τοποθεσία

Ναοί

Μέγεθος Γραμματοσειράς
Υποσέλιδο