Εκκλησίες Παναγίας

Το πρόσωπο της Παναγίας τιμάται με μεγάλο σεβασμό από όλο τον χριστιανικό κόσμο ως η μητέρα του υιού του Θεού. Η Κύπρος δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση στην τιμή προς την Παναγία που της αποδίδει ο λαός του νησιού.
Η παράδοση αναφέρει ότι η Παναγία πηγαίνοντας προς το Άγιο Όρος πέρασε από την Κύπρο για να επισκεφθεί τον φίλο του Υιού της τον Λάζαρο, τον οποίον ο Χριστός ανάστησε εκ των νεκρών και ήταν τότε ο πρώτος επίσκοπος Κιτίου.
Ο λαός της Κύπρου για να την τιμήσει έκτισε και αφιέρωσε στο όνομά της μερικές από τις πιο όμορφές εκκλησίες της Σολέας, ενώ εικόνες, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά έχουν δημιουργηθεί για να την δοξάσουν.
Η διαδρομή είναι αρκετά μεγάλη και έχει συνολικό μήκος 51 χιλιόμετρα, ενώ λόγω των στροφών στο τελευταίο κομμάτι του, διαρκεί χωρίς στάσεις περίπου 1 μισή ώρα. Η διαδρομή μπορεί να ξεκινήσει από το χωριό Νικητάρι και την Παναγιά της Ασίνου και να ολοκληρωθεί στον Ιερό ναό Παναγιάς Εξυρτημένων στη Καννάβια. Εναλλακτικά μετά την επίσκεψη σας στην Παναγιά Ποδιθού στη Γαλάτα μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τα δυτικά και να επισκεφτείτε την Παναγιά Μουτουλλά. Η διαδρομή σας προτείνετε να γίνει δυο μέρες με κεντρική στάση της τα χωριά Γαλάτα ή Κακοπετριά.

Υποσέλιδο