Μνημείο Μάρκου Δράκου

Ο Μάρκος Δράκος γεννήθηκε το 1932 στη Λεύκα και φοίτησε στη Σχολή Σαμουήλ. Μυήθηκε από τους πρώτους στην Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών, την ΕΟΚΑ, η οποία αγωνίστηκε ενάντια στην αγγλική αποικιοκρατία.

Την 1η Απριλίου 1955, επίσημη μέρα έναρξης του αγώνα, ο Δράκος έλαβε μέρος στην ανατίναξη του Ραδιοσταθμού. Επίσης, ορίστηκε υπεύθυνος για το συντονισμό της επίθεσης κατά του Κεντρικού Αστυνομικού Σταθμού Λευκωσίας. Στις 23 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους μαζί με δεκαπέντε συναγωνιστές του κατάφερε να δραπετεύσει από το φρούριο της Κερύνειας, όπου οι Άγγλοι τον φυλάκισαν.

Ο μαχητικός αγωνιστής συμμετείχε σε μια σειρά από ενέδρες κατά των Άγγλων, καθώς και στην ιστορική μάχη των Σόλων, στην οποία, παρόλο που πληγώθηκε, κατόρθωσε να διαφύγει.

Το βροχερό βράδυ της 18ης Ιανουαρίου του 1957, ο Μάρκος Δράκος μαζί με τους συμπολεμιστές του, κατευθυνόταν σε κρησφύγετο στην Ευρύχου. Στην περιοχή Σκληνίτζια, ο Δράκος και η υπόλοιπη ομάδα έπεσαν σε ενέδρα των Άγγλων. Τότε, ο Δράκος, ενώ προσπαθούσε να καλύψει τους συντρόφους του ώστε να διαφύγουν, δέχτηκε θανάσιμες ριπές από αγγλικά πυροβόλα.

Στο σημείο αυτό στήθηκε μαρμάρινος ανδριάντας και τοποθετήθηκε η γαλανόλευκη σημαία. Την ανέγερση του μνημείου ανέλαβε το Κοινοτικό Συμβούλιο της Ευρύχου. Στο μνημείο υπάρχει η επιγραφή: «ΕΠΕΣΕ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 18.1.1957».

Τοποθεσία

Μνημεία

Μέγεθος Γραμματοσειράς
Υποσέλιδο