Σύγχρονη Ιστορία

Το σημαντικότερο σύγχρονο ιστορικό γεγονός το οποίο σημάδεψε την περιοχή της Σολέας ήταν ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ, οπού οι Κύπριοι Αγωνιστές χρησιμοποιώντας ακριβώς αυτό το ορεινό τοπίο της περιοχής κατέφυγαν σαν αντάρτες στα βουνά του Τροοδος, έφτιαξαν κρησφύγετα και συντόνιζαν τον αγώνα. Στην περιοχή των Σπηλίων και του Κουρδαλίου εντοπίζονται τα περίφημα Λημέρια της ΕΟΚΑ, ενώ σε διάφορα χωριά της περιοχής έχουν δημιουργηθεί μνημεία και ηρώα προς τιμή των αγωνιστών.
Ένας άλλος ιδιαίτερα σημαντικός τόπος μνήμης της περιοχής είναι τα μεταλλεία της Φουκάσας, του Χρωμίου και του Αμιάντου με τα κτίρια, τις μεταλλευτικές στοές και την μεγάλη μεταλλευτική δραστηριότητα που επαναλειτούργησαν την περίοδο της Αγγλοκρατίας και που επηρέασαν με διάφορους τρόπους στην ευρύτερη περιοχή της Σολέας.
Τέλος ένα μέρος της νεότερης ιστορίας της Κύπρου, σχεδόν ξεχασμένο, αναδεικνύεται με ξεχωριστό τρόπο με τη λειτουργία του Μουσείου Κυπριακού Σιδηρόδρομου που στεγάζεται στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Ευρύχου στο Τρόοδος, ο νοτιότερος τερματικός του ΚΚΣ. Ο Κυπριακός Κυβερνητικός Σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε όταν η Κύπρος ήταν αγγλική αποικία και λειτούργησε από το 1905 μέχρι το 1951.

Υποσέλιδο