Αντρουκλιά

Η αντρουκλιά (Arbutus andrachne) είναι πολύ κοινός θάμνος των δασών της Κύπρου. Ονομάζεται και Κουμαριά. οι δε αγγλόφωνοι την αποκαλούν Greek Strawberry Tree, δηλαδή το Ελληνικό Δέντρο της Φράουλας, επειδή οι καρποί του (αντρούκλια) μοιάζουν με μικρές φράουλες. Οι κόκκινοι αυτοί καρποί αποτελούν ελκυστική τροφή για τα πουλιά που ζουν στο δάσος.

Το φρούτο αυτό τρώγεται και από τον άνθρωπο. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται για την παρασκευή τσίπουρου ή λικέρ. Από την αρχαιότητα είναι γνωστό και ως φαρμακευτικό φυτό. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε εναντίον των θρομβώσεων, πράγμα που γίνεται μέχρι σήμερα. Θεωρείται επίσης αντισηπτικό και διουρητικό.

Η αντρουκλιά είναι ένας πολύ όμορφος θάμνος που φτάνει τα 3-4 μέτρα. Φυτρώνει σε υψόμετρο 600-1500 μέτρων και είναι πολύ συχνό στα βουνά του Τροόδους. Είναι αειθαλής με κόκκινο σκληρό κορμό και φύλλα (3-4 εκ. πλάτος και 5-7 εκ. μήκος) βαθυπράσινα και λίγο σαρκώδη, αποτελούν δε καλό φαγητό για τις κατσίκες και τα κουνέλια.

Η αντρουκλιά είναι αρκετά ανθεκτική στη ξηρασία και αν καεί σε πυρκαγιές το βαθύ της ρίζωμα της επιτρέπει να ξαναφυτρώσει πολύ σύντομα. Το σκληρό της ξύλο είναι πολύ καλό ως καύσιμη ύλη για τα τζάκια και χρησιμοποιείτο και για την κατασκευή κάρβουνων, αδραχτιών και κουταλιών.

Τοποθεσία

Χλωρίδα - Πανίδα

Υποσέλιδο