Ναός Αγίου Αντωνίου (παλαιός)

Στα Σπήλια υπάρχουν δύο ναοί του Αγίου Αντωνίου, ο παλιός και ο καινούριος. Ο παλιός κτίστηκε το 1850 και ο καινούριος το 1970. Οι δύο ναοί βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλο, σε ένα ύψωμα που δεσπόζει των Σπηλίων.

Ο παλιός ναός του Αγίου Αντωνίου είναι πετρόκτιστος, μονόκλιτος και πέτρινα τόξα στηρίζουν μια ξύλινη στέγη. Δίπλα στη δυτική του πόρτα υπάρχει ένα πανύψηλο διχαλωτό πεύκο. Ανάμεσα στις δύο μασχάλες του κρέμεται η καμπάνα του ναού. Είναι δηλαδή το φυσικό καμπαναριό της εκκλησίας.

Το τέμπλο του ναού ήταν απλό ξύλο πεύκου, αλλά τα βημόθυρα ήταν εξαιρετικής τέχνης, εικονογραφημένα και προφανώς φερμένα από άλλο ναό. Ο συντηρητής αρχαίων εικόνων Χρίστος Καρής, τις χρονολογεί από το 16ο αιώνα. Μερικοί κάτοικοι ισχυρίζονται, πως τα βημόθυρα προέρχονται από κάποιον από τους πολλούς ναούς που υπήρχαν στα βουνά και τις κοιλάδες από τα Σπήλια μέχρι την Ασίνου. Όλες οι μαρτυρίες πείθουν ότι πράγματι οι ναοί αυτοί είναι του 16ου αιώνα. Μια άλλη μαρτυρία λέει πως στα Σπήλια, υπήρχε στη δυτική του είσοδο, ναός του Αγίου Ιωάννη. Μερικοί τοποθετούν τον ναό αυτό στη δυτική είσοδο το χωριού. Ίσως τα βημόθυρα να ανήκαν στο ναό αυτό.

Ο ναός του Αγίου Αντωνίου δεν ήταν αγιογραφημένος. Σε μερικά μόνο σημεία του υπάρχουν ίχνη αγιογραφιών.

Τοποθεσία

Ναοί

Υποσέλιδο