Προσωρινή έδρα Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου

Μετά την τουρκική εισβολή η έδρα της Μητρόπολης Μόρφου μεταφέρθηκε στην Ευρύχου, συνεχίζοντας το σημαντικό έργο και την αξιόλογη προσφορά της.

Αρχικά η έδρα της κατεχόμενης Μητρόπολης στεγάστηκε στο κτίριο του Δημοτικού σχολείου. Στη συνέχεια, χάρη στην οικονομική συμβολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, βελτιώθηκε αρκετά και έκτοτε είναι γνωστή ως το «Επισκοπείο της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου». Η σωζόμενη εκκλησία από τα τέλη του ’74 αποτελεί το μητροπολιτικό ναό.

Η Μητρόπολη Μόρφου από την προσφυγική της έδρα συνέχισε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πνευματική ζωή του τόπου, νουθετώντας το λαό. Αξιοσημείωτη είναι η προσφορά της τόσο στο χωριό όσο και στην περιφέρεια. Αυτό άλλωστε διαφαίνεται μέσα από την ίδρυση φιλανθρωπικών κέντρων, καθώς και από την οργάνωση θρησκευτικών και πολιτιστικών οργανώσεων.

Ιδιαίτερα αξιόλογο έργο της Μητρόπολης Μόρφου θεωρείται η ίδρυση του Πολυδύναμου Κέντρου Σολέα. Η ανέγερσή του άρχισε επί Μητροπολίτου Χρύσανθου και ολοκληρώθηκε επί Μητροπολίτου κ. Νεόφυτου. Η λειτουργία του έργου άρχισε την 1η Μαΐου 2001 με σκοπό την παροχή στέγης και φροντίδας στους ηλικιωμένους του χωριού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της μητροπολιτικής περιφέρειας. Επιπρόσθετα, το Κέντρο αναλαμβάνει την κατ’ οίκον φροντίδα και τροφή ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Τοποθεσία

Λοιπές υπηρεσίες

Υποσέλιδο