Χωριό Καρτερούνι

Πρόκειται για ένα εγκαταλελειμμένο χωριό, το οποίο αναδείχθηκε μέσα από τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά στην Κοιλάδα της Σολέας το 2016, αφού προηγουμένως το καταπράσινο δάσος κάλυπτε την περιοχή. Το χωριό δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα και ο τελευταίος κάτοικός του το εγκατέλειψε το 1947.

Το χωριό αποτελούσε μία πολύ μικρή, αλλά αυτάρκη οικονομική κοινωνία με κύρια ασχολία των κατοίκων κυρίως τη γεωργία, καθώς υπάρχουν στοιχεία που το μαρτυρούν, όπως δόμες για περιβόλια, μικρό φράγμα, κανάλια άρδευσης, φούρνοι και αλώνι.

Το Τμήμα Δασών, στο πλαίσιο αποκατάστασης της καμένης περιοχής σε συνεργασία με τον καθηγητή Dr. Michael Given και την ερευνήτρια Ms. Erin Gibson από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης που ερευνούν την ευρύτερη περιοχή του Τροόδους, 70 χρόνια μετά αποφάσισε να ξαναζωντανέψει το χωριό.

Σε πρώτο στάδιο θα δημιουργηθεί μονοπάτι με ενημερωτικές πινακίδες που θα διασχίζει το χωριό και θα ενώνεται με μέρος του υφιστάμενου μονοπατιού που χρησιμοποιούσαν τότε οι κάτοικοι. Στην είσοδο του οικισμού που βρίσκεται παρά του δασικού δρόμου Αγίου Θεοδώρου Σολέας προς Κούρδαλι, θα γίνει κιόσκι όπου θα παρέχονται πληροφορίες και χάρτες στους περιηγητές. Τέλος, θα γίνει προσπάθεια για μερική αναστήλωση των παλαιών υποδομών, ώστε να καταστούν επισκέψιμες για το κοινό.

Τοποθεσία

Αρχιτεκτονική

Μέγεθος Γραμματοσειράς
Υποσέλιδο