Αντρουκλιά
Η αντρουκλιά (Arbutus andrachne) είναι πολύ κοινός θάμνος των δασών της Κύπρου. Ονομάζεται και Κουμαριά. οι δε αγγλόφωνοι την αποκαλούν Greek Strawberry Tree, δηλαδή το Ελληνικό Δέντρο της Φράουλας, επειδή οι καρποί του (αντρούκλια) μοιάζουν με μικρές φράουλες. Οι κόκκινοι αυτοί καρποί αποτελούν ελκυστική τροφή για τα πουλιά που ζουν στο δάσος.
Το φρούτο αυτό τρώγεται και από τον άνθρωπο. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται για την παρασκευή τσίπουρου ή λικέρ. Από την αρχαιότητα είναι γνωστό και ως φαρμακευτικό φυτό. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε εναντίον των θρομβώσεων, πράγμα που γίνεται μέχρι σήμερα. Θεωρείται επίσης αντισηπτικό και διουρητικό.
Η αντρουκλιά είναι ένας πολύ όμορφος θάμνος που φτάνει τα 3-4 μέτρα. Φυτρώνει σε υψόμετρο 600-1500 μέτρων και είναι πολύ συχνό στα βουνά του Τροόδους. Είναι αειθαλής με κόκκινο σκληρό κορμό και φύλλα (3-4 εκ. πλάτος και 5-7 εκ. μήκος) βαθυπράσινα και λίγο σαρκώδη, αποτελούν δε καλό φαγητό για τις κατσίκες και τα κουνέλια.
Η αντρουκλιά είναι αρκετά ανθεκτική στη ξηρασία και αν καεί σε πυρκαγιές το βαθύ της ρίζωμα της επιτρέπει να ξαναφυτρώσει πολύ σύντομα. Το σκληρό της ξύλο είναι πολύ καλό ως καύσιμη ύλη για τα τζάκια και χρησιμοποιείτο και για την κατασκευή κάρβουνων, αδραχτιών και κουταλιών.
Τοποθεσία
Χλωρίδα - Πανίδα
Κυπριακό κέδρο
Σε μικρές εκτάσεις υπάρχουν και άλλα είδη, όπως το κυπριακό κέδρο (Cedrus brevifolia). Είναι γνωστό από την αρχαιότητα, αναφέρεται από τους Θεόφραστο και Πλίνιο ως ένα πολύ σημαντικό δασικό δέντρο της τότε εποχής. Το κυπριακό κέδρο είναι ένα από τα συν
Λατζιά
Από τους θάμνους, στα μεσαία και πιο ψηλά υψόμετρα, κοινό είδος είναι η ενδημική λατζιά (Quercuas alnifolia) που σχηματίζει αμιγή δάση («λατζιερά») ή βρίσκεται μαζί με το πεύκο. Ο θάμνος είναι μια κατηγορία φυτών που δεν έχουν κεντρικό κορμό, το ύψος τ
Μαύρη πεύκη
Στα ψηλότερα υψόμετρα του Τροόδους κυριαρχεί η μαύρη πεύκη ή μαντόπευκος (Pinus nigra subsp. pallasiana). Η έκταση του δάσους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του Τμήματος Δασών ανέρχεται σε 4.976 εκτάρια. Η μαύρη πεύκη είναι ένα μεγάλο αειθαλές δέντρ
Μοσφιλιά
Η μοσφιλιά (Crataegus azarolus) είναι ένας θάμνος ή και δέντρο της Μεσογείου πάρα πολύ ανθεκτικό. Ευδοκιμεί στο Τρόοδος μέχρι το υψόμετρο των 1800 μέτρων σε εδάφη πολύ όξινα μέχρι πολύ αλκαλικά (Ph 5-9). Μεγαλώνει αργά και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 2-5









