Αγριομηλιά
Η αγριομηλιά (Sorbus aria) είναι φυλλοβόλο δένδρο ύψους 5-6 μέτρων χωρίς αγκάθια και ανθίζει Μάιο με Ιούνιο. Φύεται στα μεγαλύτερα υψόμετρα στο Τρόοδος σε πετρώδεις πλαγιές και διάκενα των δασών στην παραμεσογειακή ζώνη βλάστησης. Είναι Ανατολικο-Μεσογειακό είδος, με σποραδική εμφάνιση και εκτεταμένες ασυνέχειες στην κατανομή του.
Πρόκειται για ένα από τα σπανιότερα δέντρα της ελληνικής και κυπριακής χλωρίδας και απαντάται σε μικτά δάση δρυός και πεύκης.
Τα φύλλα του είναι ωοειδή, ελλειψοειδή ή σχεδόν κυκλικά ελαφρά πριονωτά, πράσινα. Τα άνθη του είναι λευκά ή ροδόχρωμα σε σκιαδόμορφους βότρεις. Ο καρπός του είναι μικρό μήλο πράσινο ως κοκκινωπό.
Τα βουνά του Τροόδους καλύπτονται από δάση με μοναδικές φυσικές ομορφιές. Τα είδη φυτών που ζουν στο δάσος Τροόδους ξεπερνούν τα 750. Ανάμεσά τους 72 ενδημικά της Κύπρου, από τα οποία 12 ζουν αποκλειστικά στο Πάρκο και πουθενά αλλού στον πλανήτη.
Το μεγαλύτερο μέρος του δάσους Τροόδους έχει κηρυχθεί το 1992 σε Εθνικό Δασικό Πάρκο. Σκοπός της κήρυξης είναι η διαφύλαξη και σωστή αξιοποίηση των πολύτιμων λειτουργιών και αξιών του: οικολογικών, επιστημονικών, υδρολογικών, αναψυχικών και τουριστικών.
Τοποθεσία
Χλωρίδα - Πανίδα
Κυπριακό κέδρο
Σε μικρές εκτάσεις υπάρχουν και άλλα είδη, όπως το κυπριακό κέδρο (Cedrus brevifolia). Είναι γνωστό από την αρχαιότητα, αναφέρεται από τους Θεόφραστο και Πλίνιο ως ένα πολύ σημαντικό δασικό δέντρο της τότε εποχής. Το κυπριακό κέδρο είναι ένα από τα συν
Λατζιά
Από τους θάμνους, στα μεσαία και πιο ψηλά υψόμετρα, κοινό είδος είναι η ενδημική λατζιά (Quercuas alnifolia) που σχηματίζει αμιγή δάση («λατζιερά») ή βρίσκεται μαζί με το πεύκο. Ο θάμνος είναι μια κατηγορία φυτών που δεν έχουν κεντρικό κορμό, το ύψος τ
Μαύρη πεύκη
Στα ψηλότερα υψόμετρα του Τροόδους κυριαρχεί η μαύρη πεύκη ή μαντόπευκος (Pinus nigra subsp. pallasiana). Η έκταση του δάσους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του Τμήματος Δασών ανέρχεται σε 4.976 εκτάρια. Η μαύρη πεύκη είναι ένα μεγάλο αειθαλές δέντρ
Μοσφιλιά
Η μοσφιλιά (Crataegus azarolus) είναι ένας θάμνος ή και δέντρο της Μεσογείου πάρα πολύ ανθεκτικό. Ευδοκιμεί στο Τρόοδος μέχρι το υψόμετρο των 1800 μέτρων σε εδάφη πολύ όξινα μέχρι πολύ αλκαλικά (Ph 5-9). Μεγαλώνει αργά και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 2-5









