Αόρατος του Τροόδους

Στα μεγαλύτερα υψόμετρα επικρατούν τα δάση αοράτου, με κυρίαρχο είδος τον Αόρατο του Τροόδους (Juniperus foetidissima). Περιορίζεται στην περιοχή του Τροόδους, όπου απαντά σε περιοχές με υψόμετρο από 1000 μέχρι 1950 m (Πρόδρομος, Κρυός Ποταμός, Χιονίστρα, Αλμυρολίβαδο, Καννούρες και αλλού).

Το γένος περιλαμβάνει 60 περίπου είδη, με εξάπλωση κυρίως στις εύκρατες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου. Μακρόβιο, αειθαλές δέντρο, συνήθως ύψους 3-5 m στην Κύπρο, αλλά κάποτε μέχρι τα 20 m, που ζει μέχρι και 1500 έτη. Η κόμη του είναι συνήθως στην αρχή κωνική, ενώ αργότερα γίνεται σφαιρική ή ακανόνιστη. Ο φλοιός είναι τεφρωπός και απολεπίζεται σε λωρίδες, ενώ το ξύλο του είναι πολύ σκληρό, συμπαγές, εύοσμο και ανθεκτικό στις προσβολές από έντομα και μύκητες. Τα άνθη είναι μονογενή, οι αρσενικοί κώνοι μικροί, επάκριοι, κιτρινοκάστανοι, ενώ οι θηλυκοί είναι μασχαλιαίοι με κυανόμαυρο χρώμα. Ανθοφορεί από το Δεκέμβριο μέχρι τον Ιούνιο. Είναι κυρίως δίοικο φυτό, δηλαδή στη φύση υπάρχουν φυτά αρσενικά και θηλυκά, ενώ πιο αραιά παρατηρούνται και μόνοικα άτομα που φέρουν τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά άνθη.

Είναι είδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καλλωπιστικό. Το ξύλο του μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή οικοδομική και στην επιπλοποιία για έπιπλα και μικρά κομψοτεχνήματα, ενώ λόγω της ανθεκτικότητας, του αρώματος και ιδιαίτερα λόγω των ελκυστικών χρωματισμών του εγκάρδιου ξύλου (έντονο κοκκινωπό χρώμα) είναι άριστο και περιζήτητο για την ξυλογλυπτική. Τέλος, είναι πολύ καλό ως καυσόξυλο και ως απωθητικό του σκόρου στο σπίτι.

Τοποθεσία

Χλωρίδα - Πανίδα

Υποσέλιδο