Εκκλησία Αγίας Παρασκευής

Ο μικρός αυτός ναός βρίσκεται στο δρόμο μεταξύ Γαλάτας – Κακοπετριάς. Η ίδρυσή του τοποθετείται το 1510 μ.Χ. Πρόκειται για μονόκλιτο ναό με έναν πλάγιο ορθογώνιο θάλαμο στο Άγιο Βήμα που καλύπτεται κάτω από την ίδια στέγη με το ναό. Ο θάλαμος αυτός κατασκευάστηκε για να χρησιμοποιηθεί σαν νεκρικός θάλαμος για τον τάφο του κτήτορα του ναού ή των κληρικών του ναού.

Οι διαστάσεις του ναού είναι 7,20 Χ 3,60 μέτρα χωρίς την αψίδα. Η αψίδα έχει χορδή 1,97 μέτρα και βέλος 1,66 μέτρα. Οι τοίχοι της εκκλησίας αποτελούνται από ακατέργαστες πέτρες και λάσπη και έχουν πάχος 0,42 – 0,50 μέτρα και ύψος περίπου 3 μέτρα.

Υπάρχουν τοιχογραφίες μόνο στο αέτωμα. Εικονίζεται η Ανάληψη του Κυρίου και κάτω από αυτήν, ολόγυρα από το τόξο ο Πρωτομάρτυρας Στέφανος. Στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας είναι ζωγραφισμένη η Θεοτόκος, όρθια με τα χέρια υψωμένα σε στάση Δέησης χωρίς το Χριστό. Δεξιά και αριστερά οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. Κάτω από την Παναγία, οι Άγιοι Επιφάνιος, Αθανάσιος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος βόρεια του μικρού παραθύρου και στα νότια οι Άγιοι Βασίλειος, Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Άγιος Σπυρίδωνας.

Στις 26 Ιουλίου, μέρα της γιορτής της Αγίας Παρασκευής, τελείται στην εκκλησία θεία λειτουργία.

Για διευθέτηση επίσκεψης στην εκκλησία, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον πάτερ Κυριάκο Χαραλάμπους στο τηλέφωνο : (+357) 99-720918.

Τοποθεσία

Ναοί

Υποσέλιδο