Κοινοτικό Συμβούλιο Φλάσου

Η Φλάσου είναι μικτό χωριό της περιοχής της Σολιάς, της επαρχίας Λευκωσίας, γύρω στα 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού Ευρύχου. Η κοινότητα είναι κτισμένη στην κοιλάδα του ποταμού Καρκώτη, σε μέσο υψόμετρο 330 μέτρων. Το υψόμετρο στην περιοχή του χωριού, κυμαίνεται μεταξύ 250 και 400 μέτρων.

Το χωριό υπήρχε κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια ως φέουδο, με την ίδια ονομασία. Ο ντε Μας Λατρί το αναφέρει ως φέουδο, χρησιμοποιώντας τις ονομασίες Flace, Flasso ή και Phlasso. Εξάλλου σε παλαιούς χάρτες, το χωριό βρίσκεται σημειωμένο ως Flaso αλλά και ως Fluso.

Υπάρχει αναφορά ότι το χωριό, ως φέουδο κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας, ανήκε σε μεσαιωνική οικογένεια που ονομαζόταν ντε Φλάσσε (ή ντε Φλάσσο), της οποίας γνωστό μέλος, ήταν ο ευγενής Βαρθολομαίος ντε Φλάσσε. Έτσι, υπάρχει η άποψη, ότι το χωριό πήρε το όνομα του ιδιοκτήτη του, δηλαδή της οικογένειας ντε Φλάσσε.

Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη, ότι το χωριό αρχικά έφερε την ονομασία Βλάσου, μερικοί δε θεωρούν ότι κάποιος ονόματι Βλάσος, υπήρξε ο πρώτος οικιστής. Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι το χωριό θα πρέπει να ιδρύθηκε κατά τα Βυζαντινά χρόνια, κι ότι αρχικά έφερε την ονομασία του Αγίου Βλασίου (άγνωστο όμως ποιού από τους τρεις).

Συνεπώς, η σημερινή ονομασία του χωριού, που αλλοιώθηκε κατά τα χρόνια της Φραγκοκρατίας, είναι αγιολογική.

Για περισσότερες πληροφορίες για το χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα ή να επικοινωνήσετε με το Κοινοτικό Συμβούλιο.

Στοιχεία επικοινωνίας
Ιστοσελίδα: http://www.flassou.org/
Διεύθυνση: Μάρκου Δράκου 2, 2843, Φλάσου
Τηλ.: 22933068
Φαξ: 22932364
Email: info@flassou.org / k.s.flasou@cytanet.com.cy

Τοποθεσία

Κοινοτικά συμβούλια

Υποσέλιδο