Μονή Παναγίας Κύκκου

Η Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου, είναι μια από τις τρεις μεγαλύτερες και ιστορικότερες Ιερές Μονές της Κύπρου, που ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου. Στη Μονή υπάρχει και η γνωστή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας (του Κύκκου) που παρουσιάζει την Παναγία βρεφοκρατούσα από τη δεξιά πλευρά, που κατά την παράδοση φέρεται να είναι αγιογραφημένη από τον Απόστολο Λουκά.

H Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Κύκκου, βρίσκεται στο ομώνυμο σημείο του όρους του Ολύμπου στο δυτικό μέρος της οροσειράς του Τροόδους κοντά στο Θρονί της Παναγιάς και σε υψόμετρο 1300 μ.. Ονομάζεται βασιλική, γιατί κτίσθηκε με την οικονομική βοήθεια του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλεξίου του Α΄ του Μεγάλου Κομνηνού (1081-1118), ο οποίος και έστειλε την ιερά εικόνα της Παναγίας που βρισκόταν μέχρι τότε στο βυζαντινό ανάκτορο στην Κωνσταντινούπολη και Πατριαρχική Σταυροπηγιακή, όταν το 1818 με σιγίλιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Κυρίλλου Στ΄ αναγνωρίσθηκε ομοίως.

Κατά την περίοδο της Tουρκοκρατίας απoτέλεσε πνευματικό κέντρο όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Για τη μεγάλη της προσφορά γενικότερα στην πνευματική ανάπτυξη της Κύπρου έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Το 1974, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και μετέπειτα πρόσφερε μεγάλη βοήθεια σε αστέγους. Στη Μονή υπηρέτησε ως δόκιμος μοναχός ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄.

Είναι αφιερωμένη στην Παναγία και πανηγυρίζει 2 φορές το χρόνο, στην Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου και στη Γέννηση της Θεοτόκου, στις 8 Σεπτεμβρίου.

Σήμερα η αδελφότητα έχει σημαντικό αριθμό μοναχών με ηγούμενο τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο. Είναι επίσης και η έδρα της Επισκοπής Κύκκου.

Τοποθεσία

Μονές - Εξωκλήσια

Υποσέλιδο