Μοσφιλιά

Η μοσφιλιά (Crataegus azarolus) είναι ένας θάμνος ή και δέντρο της Μεσογείου πάρα πολύ ανθεκτικό. Ευδοκιμεί στο Τρόοδος μέχρι το υψόμετρο των 1800 μέτρων σε εδάφη πολύ όξινα μέχρι πολύ αλκαλικά (Ph 5-9). Μεγαλώνει αργά και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 2-5 μέτρα.

Η μοσφιλιά είναι φυλλοβόλο δέντρο. Ανθίζει το Μάιο συνήθως βγάζοντας ωραία μικρά και πολλά άσπρα άνθη και οι καρποί της ωριμάζουν τον Οκτώβρη. Τόσο τα άνθη της όσο και οι καρποί της έχουν εξαιρετικές ιδιότητες και είναι πολύ ευεργετικοί για την υγεία του ανθρώπου. Από τους ανθούς μπορούμε να φτιάξουμε πολύ ωραίο τσάι. Από τους καρπούς, τα μόσφιλα, φτιάνουμε υπέροχη μαρμελάδα.

Τα βουνά του Τροόδους καλύπτονται από δάση με μοναδικές φυσικές ομορφιές. Τα είδη φυτών που ζουν στο δάσος Τροόδους ξεπερνούν τα 750. Ανάμεσά τους 72 ενδημικά της Κύπρου, από τα οποία 12 ζουν αποκλειστικά στο Πάρκο και πουθενά αλλού στον πλανήτη.

Το μεγαλύτερο μέρος του δάσους Τροόδους έχει κηρυχθεί το 1992 σε Εθνικό Δασικό Πάρκο. Σκοπός της κήρυξης είναι η διαφύλαξη και σωστή αξιοποίηση των πολύτιμων λειτουργιών και αξιών του: οικολογικών, επιστημονικών, υδρολογικών, αναψυχικών και τουριστικών.

Τοποθεσία

Χλωρίδα - Πανίδα

Υποσέλιδο