Νερόμυλος της Ροδούς

Ο νερόμυλος της Ροδούς αποτελεί έναν από τους δύο νερόμυλους που βρίσκονται στο χωριό Γαλάτα. Παλαιότερα βρισκόταν υπό την ιδιοκτησία της Μονής Ποδίθου. Έχει αναπαλαιωθεί το 2002 και τον διατηρεί η κοινότητα ως μουσείο.

Αποτελείται από δυο επιβλητικά πανύψηλα τόξα, με το αυλάκι στην κορυφή τους από όπου περνούσε το νερό, το οποίο έπεφτε με ισχύ από ψηλά, για να έχει δύναμη έτσι ώστε να γυρίζουν οι μυλόπετρες για το άλεσμα των δημητριακών. Το ίδιο το οικοδόμημα αποτελεί ένα εξαίσιο κτίσμα ανεκτίμητης αρχιτεκτονικής αξίας, αλλά και η φύση που το περιβάλλει είναι μοναδικής ομορφιάς. Τον βρίσκει κάποιος κατηφορίζοντας το πέτρινο δρομάκι, κάτω από το Πολιτιστικό Κέντρο Γαλάτας. Κτισμένο στη δυτική όχθη του Κλάριου ποταμού περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση δημιουργώντας ένα εξαίσιο σκηνικό που δε θα αφήσει ασυγκίνητο τον επισκέπτη.

Στον νερόμυλο καταλήγει και ένα μικρό μονοπάτι της φύσης που έχει ως αφετηρία την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Η διαδρομή καλύπτει μια απόσταση ενός χιλιομέτρου και γίνεται κατά μήκος της παραποτάμιας όχθης. Το μονοπάτι δίνει την ευκαιρία στους περιπατητές να γνωρίσουν τη χλωρίδα της περιοχής που αποτελείται από σκλήδρους, πλατάνια, λεύκες, μυρτιές, κισσούς, ενώ παράλληλα να ξεναγηθούν σε δυο σπουδαία μνημεία της βυζαντινής περιόδου, τις εκκλησίες της Παναγίας της Ποδίθου και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Τοποθεσία

Μνημεία

Υποσέλιδο