Εξωκλήσι Παναγίας Κουσουλιώτισσας

Το εξωκλήσι της Κουσουλιώτισσας υπολογίζεται ότι κτίστηκε, σύμφωνα με μαρτυρίες βιβλίων, περίπου το 18ο αιώνα. Το εξωκλήσι αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Ρώσο μοναχό Βασίλειο Μπαρσκύ, ο οποίος το επισκέφτηκε το 1735. Βρίσκεται ανατολικά του χωριού Φλάσου και σε απόσταση μισού χιλιομέτρου από αυτό, σε αγροτεμάχιο, ανάμεσα στο πράσινο των πανύψηλων πεύκων.

Παλιά ήταν μοναστήρι, σήμερα όμως υπάρχει μόνο το εκκλησάκι που μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 50-60 πιστούς. Σύμφωνα με την παράδοση, για το όνομα της Παναγίας υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη λέει πως ο άνθρωπος που έκανε τη δωρεά του κτήματος για να κτιστεί το εξωκλήσι, λεγόταν Κούσουλος και η δεύτερη πως η Παναγία θεράπευε τα νήπια (κουσουλούθκια) μικρά παιδιά, και από εκεί πήρε και το όνομα Παναγία Κουσουλιώτισσα.

Πρόκειται για καμαροσκέπαστο μονόχωρο ναό με κεραμίδι στη στέγη του, κτισμένο από πέτρα του βουνού. Το 1963 το εξωκλήσι υπέστη πυρκαγιά και το εικονοστάσι, οι άγιες εικόνες, καθώς και το μοναδικό ψαλτήρι του ναού αντικαταστάθηκαν με νέα.

Λειτουργείται 5-6 φορές το χρόνο. Γιορτάζεται με την παρουσία πολλών πιστών την Τρίτη της Λαμπρής, όπου λιτανεύεται και η άγια εικόνα της Παναγίας.

Τοποθεσία

Μονές - Εξωκλήσια

Υποσέλιδο