Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4

Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 αρχίζει από το Γιβραλτάρ, περνά από την Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Ελλάδα και καταλήγει στην Κρήτη, από οπού επεκτείνεται στην Κύπρο. Το μονοπάτι είναι μια διαδρομή απ’ όπου ο περιπατητής απολαμβάνει, εξαιρετικής ομορφιάς τοπία και χώρους με σημαντική οικολογική, ιστορική, αρχαιολογική, πολιτιστική και επιστημονική αξία. Στην Κύπρο το μονοπάτι περνάει από την οροσειρά του Τροόδους, τη χερσόνησο του Ακάμα και μεγάλες εκτάσεις αγροτικών περιοχών.

Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 περνάει από το δάσος Αδελφοί και το δάσος Τροόδους και έχει συνολικό μήκος 70 χιλιόμετρα. Αρχίζει από το σημείο του δρόμου Λευκωσίας – Κλήρου – Καλό Χωριό – Φαρμακά, 4 χιλιόμετρα νότια της Κλήρου προς Φαρμακά σε υψόμετρο γύρω στα 500 μέτρα. Το μονοπάτι καταλήγει στο εκκλησάκι Άγιος Γεώργιος Καπουράλλης, στον κύριο δρόμο Φοινί – Λεμίθου σε υψόμετρο 1050 μέτρα.

Το μονοπάτι δεν έχει ιδιαίτερη δυσκολία στο περπάτημα, παρόλο που έχει μερικά ανηφορικά σημεία. Ο χρόνος για να περπατήσει κάποιος το μονοπάτι κυμαίνεται από 25 έως 30 ώρες.

Τοποθεσία

Μονοπάτια της φύσης

Υποσέλιδο