Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου Επιτηδειώτη

Δυτικά του χωριού Φλάσου βρίσκεται το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Επιτηδειώτη, πνιγμένο μέσα στο πράσινο. Το όνομά του το πήρε από τα επιτήδεια, δηλαδή τους μίσχους (φύλλα) των πεύκων.

Κτίστηκε σύμφωνα με την παράδοση γύρω στον 18ο αιώνα. Ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του μονόκλιτου ξυλόστεγου ναού. Φέρει ορθογώνια κάτοψη, ενώ οι εξωτερικοί του τοίχοι είναι κτισμένοι με πέτρα, η οποία έχει συντηρηθεί και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Το κωδωνοστάσιο του ναού είναι φτιαγμένο με μεταλλικούς κίονες, φέροντας στο εσωτερικό του μια μόνο καμπάνα που ηχεί με το τράβηγμα σχοινιού, καλώντας τους πιστούς τις δύο έως τρεις φορές το χρόνο, που λειτουργεί το εξωκλήσι.

Εσωτερικά φαίνεται να διατηρεί στο κέντρο του πλαϊνού δεξιού τοίχου, τη μεγάλη αγιογραφία του Αγίου Γεωργίου. Το τέμπλο του είναι ξυλόγλυπτο και παλιό, όπως και οι άγιες φορητές εικόνες του πάνω σ’ αυτό. Υπάρχει και διατηρείται ακόμη και το παλιό ξύλινο ψαλτήρι του ναού.

Ο Άγιος Γεώργιος ο Επιτηδειώτης γιορτάζεται στις 23 Απριλίου και λειτουργείται επίσης και την Κυριακή του Θωμά, όπου γίνεται μεγάλη πανήγυρις. Πρόσφατα έχει αποφασιστεί ότι το εξωκλήσι θα λειτουργείται και κάθε Σάββατο.

Τοποθεσία

Μονές - Εξωκλήσια

Μέγεθος Γραμματοσειράς
Υποσέλιδο