Ηρώο Αγωνιστών της ΕΟΚΑ

Το Ηρώο Αγωνιστών της ΕΟΚΑ βρίσκεται στο κέντρο των Σπηλίων. Είναι ένα σύμπλεγμα τεσσάρων ανδριάντων των αγωνιστών της ΕΟΚΑ που σκοτώθηκαν στα Κούρδαλι στις 20 Ιουνίου 1958, ενώ εκπαιδεύονταν στη χρήση νάρκης: Ανδρέας Πατσαλίδης, Κώστας Αναξαγόρα, Παναγιώτης Γεωργιάδης και Αλέκος Κωνσταντίνου.

Το μνημείο ανεγέρθηκε σε χώρο που αγόρασε ο Σύνδεσμος Αποδήμων της κοινότητας. Για τη δημιουργία του μνημείου εργάστηκε επιτροπή στην οποία μετείχαν οι χορηγικές αρχές, οι σύλλογοι και οι οικογένειες των ηρώων. Σε μια γωνιά μια πλάκα αναγράφει τα ονόματα άλλων ηρώων της κοινότητας Σπηλιών-Κουρδάλων που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους, τον Χρυσόστομο Κλεάνθη Ιερείδη που αγωνίστηκε το 1914-1918, τους Ανδρέα Πατσαλίδη και Κώστα Αναξαγόρα που αγωνίστηκαν το 1955-1959, τους Ανδρέα Αγησιλάου και Μιχαλάκη Χρ. Κακουλλή που αγωνίστηκαν το 1963-1965 και τους Ανδρέα Νεοκλή Ιωάννου και Λοίζο Κ. Κουκκουλή που θυσιάστηκαν το 1974.

Μία επίσκεψη στο ηρώο μπορεί να συνδυαστεί και με επίσκεψη στα Λημέρια της ΕΟΚΑ, τα οποία ήταν σύστημα τριών κρησφυγέτων, αποθηκών, μαγειρείου, παρατηρητηρίων κ.ά. στην κορυφογραμμή που δεσπόζει του χωριού Κούρδαλι.

Τοποθεσία

Μνημεία

Υποσέλιδο