Μαύρη πεύκη

Στα ψηλότερα υψόμετρα του Τροόδους κυριαρχεί η μαύρη πεύκη ή μαντόπευκος (Pinus nigra subsp. pallasiana). Η έκταση του δάσους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του Τμήματος Δασών ανέρχεται σε 4.976 εκτάρια.

Η μαύρη πεύκη είναι ένα μεγάλο αειθαλές δέντρο, με ύψος 20-55 μέτρα κατά την ωριμότητα. Ο φλοιός είναι γκρι προς κίτρινο-καφέ και χωρίζεται με λωρίδες σε φολιδωτές πλάκες. Τα φύλλα («πευκοβελόνες») είναι πιο λεπτά και πιο ευέλικτα στους δυτικούς πληθυσμούς. Η μαύρη πεύκη αναπτύσσεται με μέτρια ταχύτητα, περίπου 30 με 70 εκατοστά κάθε χρόνο. Συνήθως έχει μια στρογγυλή, κωνική κόμη, που γίνεται ακανόνιστη καθώς αναπτύσσεται. Το δέντρο μπορεί να ζήσει αρκετά χρόνια, με κάποια δέντρα να έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 500 ετών. Χρειάζεται άφθονο φως για να αναπτυχθεί σωστά και δεν ανέχεται τη σκιά (φωτόφυτο), ενώ είναι ανθεκτική στο κρύο και τον παγετό.

Τα δάση τα διαχειρίζεται το Τμήμα Δασών για την παροχή αναψυχής, προστασία της φύσης και άλλες συναφείς λειτουργίες, ενώ η παραγωγή ξύλου είναι δευτερεύων στόχος της διαχείρισης. Πολλές δασικές περιοχές έχουν κηρυχθεί σε Εθνικά Δασικά Πάρκα και Περιοχές Προστασίας της Χλωρίδας και Πανίδας. Επίσης, τα κρατικά δάση αποτελούν πέραν του 70% της συνολικής έκτασης των περιοχών του δικτύου ΦΥΣΗ 2000 της χώρας μας.

Τοποθεσία

Χλωρίδα - Πανίδα

Υποσέλιδο