Μονοπάτι της φύσης «Αρχάγγελος – Μύλος της Ροδούς»

Η αφετηρία του μονοπατιού βρίσκεται στον ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που οικοδομήθηκε τον 16ο αιώνα και μετά από πορεία ενός χιλιομέτρου καταλήγει στον μύλο της Ροδούς. Πρόκειται για γραμμικό μονοπάτι.

Στην πορεία το μονοπάτι περνά από τη εκκλησία της Παναγίας Ποδιθού, που και αυτή οικοδομήθηκε περίπου την ίδια εποχή. Η απόσταση μεταξύ των δύο ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων είναι 125 μέτρα.

Είναι ένα μονοπάτι εξαιρετικής ομορφιάς, κατά μήκος της παραποτάμιας όχθης του Κλάριου. Από τη μία πλευρά βρίσκεται το ποτάμι και από την άλλη ένα τεχνητό κανάλι μεταφοράς νερού που καταλήγει μετά από πορεία 350 μέτρων στον παλιό νερόμυλο της Ροδούς με τις επιβλητικές αψίδες και με το αυλάκι στη κορυφή του που μεταφερόταν το νερό για το άλεσμα. Το αναπαλαιωμένο σπίτι του μύλου, οι γραφικοί ογκόλιθοι, η πλατεία του μικρού γεφυριού θα δικαιώσουν την απόφαση του διαβάτη να περπατήσει σε αυτό το μοναδικό μονοπάτι.

Συναντά, επίσης, κανείς μια μεγάλη ποικιλία της κυπριακής χλωρίδας, όπως μυρτιές, κισσούς, χαρουπιές, τρεμιθιές, βάτα, καρυδιές, άλλα και οπωροφόρα δέντρα, καθώς και ποικιλία θάμνων και υδρόβιας βλάστησης. Πανύψηλα δέντρα, συνήθως σκλήδροι, πλατάνια, λεύκες, καλαμιές είναι ριζωμένα μέσα στην κοίτη και στις όχθες του ποταμού.

Στοιχεία διαδρομής
Αφετηρία:
Εκκλησάκι του Αρχαγγέλου στο χωριό Γαλάτα.
Τέρμα: Μύλος της Ροδούς.
Μήκος: 1 km
Χρόνος: 15 – 20 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1

 

Τοποθεσία

Μονοπάτια της φύσης

Υποσέλιδο