Μονοπάτι της Φύσης Κούρδαλι – Λημέρια

Στην τοποθεσία «Σελλάδι της Στραορουθκιάς» είναι δυνατή η πρόσβαση με όχημα διαμέσου χωματόδρομου από το χωριό Σπήλια, σε απόσταση 2 χλμ. περίπου και ο περιπατητής μπορεί να ακολουθήσει την πορεία προς Λημέρια μήκους 2 χλμ.

Στοιχεία διαδρομής
Αφετηρία: Το χωριό Κουρδάλι.
Μήκος: 3.6 χλμ.
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Διαδρομή σε δασική περιοχή. Προσφέρει την ευκαιρία για επίσκεψη σε διάφορα κρησφύγετα που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59. Το μονοπάτι συνδέεται με το μονοπάτι Αγίας Ειρήνης και για 2 χλμ. έχει κοινή πορεία από το Σελλάδι της Στραορουθκιάς προς τα Λημέρια.

Στην πορεία του μονοπατιού υπάρχουν δυο σημεία με πόσιμο νερό και παγκάκια για ξεκούραση, ενώ στο τέρμα του μονοπατιού, Σελλάδι της Στραορουθκιάς, έχει κατασκευαστεί κιόσκι, όπου υπάρχουν επίσης παγκάκια και πόσιμο νερό.

Παραπατώντας το κανείς θα ανακαλύψει ένα θησαυρό ποικίλης χλωρίδας και πανίδας. Για ενημέρωση του κοινού έχουν τοποθετηθεί ταμπέλες με τα είδη που συναντά στο μονοπάτι. Μερικά από τα είδη που συναντά κανείς είναι ο σκλήδρος, ο πλάτανος, ο δρυς, η λατζιά, ο ευκάλυπτος, οι βάτοι και η μυρτιά. Ακόμη το θυμάρι, το ρούδι, η αγριοτριανταφυλλιά, θάμνοι και αγριολούλουδα έρχονται να ενσωματωθούν στο μονοπάτι και να το κάνουν μοναδικό σε φυσική ομορφιά.

Τα είδη του ζωικού βασιλείου που υπάρχουν στην περιοχή και μπορούν να τα συναντήσουμε διασχίζοντας το μονοπάτι είναι το αγριοπερίστερο, χελιδόνια, περδίκια, διάφορα είδη σπουργίτη, ενώ αν φανεί τυχερός θα συναντήσει λαγούς και αλεπούδες.

Τοποθεσία

Μονοπάτια της φύσης

Υποσέλιδο