Μονοπάτι της Φύσης τα Λουτρά της Ρήγαινας και το Χλιο

Το μονοπάτι μελέτης της Φύσης «Τα Λουτρά της Ρήγαινας και το Χλιο» βρίσκεται έξω από το χωριό Μουτουλλάς (υψόμετρο 840 μ), στη Βόρεια Μαραθάσα, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από τη Λευκωσία και 75 χιλιομέτρων από τη Λεμεσό.
Πρόκειται για ένα μονοπάτι, 1.5 χλμ, σε κυκλικό σχήμα που το περπατάει κάποιος πολύ εύκολα και άνετα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής υπάρχουν πληροφορίες για όσα ενδιαφέροντα συναντάει ο περιπατητής. Εκεί θα δείτε τις όχθες του ποταμού Σέτραχου ή ποταμού της Μαραθάσας ή ποταμού των Εφταβρύσων όπου βρίσκονται οι γνωστές τέσσερεις πηγές των θειούχων νερών.

Ο χώρος αποκαλείται και Λουτρά της Ρήγαινας, αφού σύμφωνα με τον μύθο κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας μετέβαινε εκεί η Ρήγαινα για το μπάνιο της η οποία τα καλοκαίρια παραθέριζε στον μεσαιωνικό οικισμό Μάραθο. Στη διαδρομή του μονοπατιού θα συναντήσετε δύο ενετικές γέφυρες. Η μία είναι αφιερωμένη στους ερωτευμένους και προσφέρεται για το πρώτο φιλί το οποίο καλούνται τα ζευγάρια να κλειδώσουν την αγάπη τους με μία κλειδαριά και να εξαφανίσουν το κλειδί.
Το Χλιο βρισκόταν λίγα μέτρα παρακάτω από τα λουτρά της Ρήγαινας. Προέρχεται από την λέξη χλιαρό νερό, λόγω του θειούχου νερού που βγαίνει. Στο μέρος αυτό μετέβαιναν οι γυναίκες του Μουτουλλά για να πλύνουν τα ρούχα τους.

Διαδρομή: 1,5Κm – Κυκλική
Χρόνος Διαδρομής: 1 ώρα
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Γενική Περιγραφή: Ανηφορικό-Κατηφορικό
Πιο κατάλληλη περίοδος: Μάρτιος – Νοέμβριος
Σημείο Προσοχής: Μικρός κίνδυνος γλιστρήματος
Πόσιμο Νερό στη διαδρομή: Ναι

Τοποθεσία

Μονοπάτια της φύσης

Υποσέλιδο