Εξωκλήσι Αγίου Νικολάου

Πρόκειται για τον πρώτο Βυζαντινό ναό, τον οποίο συναντούμε εισερχόμενοι στην Γαλάτα, στην ανατολική πλευρά του δρόμου. Το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου χρονολογείται τον 15ο αιώνα. Είναι και αυτό της ίδιας εποχής όπως και οι υπόλοιποι ναοί στην περιοχή. Πρόκειται για μονόκλιτο ορθογώνιο ναό με εσωτερικές διαστάσεις 7x3,63 μέτρα.

Ο ναός είναι κτισμένος με ακατέργαστες πέτρες και λάσπη. Οι τοίχοι του ναού έχουν πάχος 0,58 – 0,60 μέτρα και ύψος 2,34 – 2,36 μέτρα. Το δάπεδο είναι στρωμένο με οπτοπλίνθους.
Από τον βόρειο τοίχο που ήταν γεμάτος με αγιογραφίες σώζονται οι μορφές τριών μοναχών. Οι δύο διασώζουν το όνομά τους: «Άγιος Ανδρόνικος» και «Άγιος Βεχιανός» και χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα.

Η κοινότητα Γαλάτας διαθέτει συνολικά έξι Βυζαντινές εκκλησίες με τις πυραμιδοειδείς στέγες και με τα ορθογωνικά κεραμίδια, αποτέλεσμα μιας έξοχης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το εξωκλήσι πανηγυρίζει στις 6 Δεκεμβρίου, ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Νικολάου.

Για διευθέτηση επίσκεψης στο εξωκλήσι, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον πατέρα Κυριάκο Χαραλάμπους στο τηλέφωνο : (+357) 99-720918.

Τοποθεσία

Μονές - Εξωκλήσια

Υποσέλιδο